Mysteries van het Reestdal
Diever, 5 juni 2014
Persbericht
Mysteries van het Reestdal in beeld en geluid op www.vakantieinhetreestdal.nl
De website www.vakantieinhetreestdal.nl is uitgebreid met filmpjes, audiotours, geluidsfragmenten en anekdotes over de vele mysteries die het Reestdal herbergt. Het lezen, kijken en luisteren hiernaar geeft een extra dimensie aan het bezoeken van het idyllische beeklandschap van de Reest. Zoals het verhaal over het zwarte paard dat in drie dagen grijs werd. Of wat te denken van Het Spinwiefien op de Ekelenberg. De filmpjes zijn ook op Youtube te vinden onder o.a. de zoekterm Reestdal, mysteries, toerisme Drenthe.
Eén van de mysteries is gebaseerd op het leven van Dikke Reint, baron de Vos van Steenwijk. Tijdens de theatertour in juni en juli vanuit Tourist Info de Wijk wordt zijn levensverhaal uitgebeeld door lokale acteurs. Meer informatie: www.touristinfodewolden.nl
In diverse delen is de audiotour te downloaden als MP3 bestand. Meesterverteller Willem de Ridder voert automobilisten en wandelaars mee door het Reestdal. Met de bestanden kan met geluidsdrager als MP3, maar ook de Ipad een wandeltour door het Reestdal gemaakt worden. Onderweg vertelt Willem de Ridder spannende anekdotes.
Het materiaal van de mysteries van het Reestdal is afkomstig van het failliet verklaarde Kunst & Cultuur Overijssel. Door bemiddeling vanuit de Stichting Ondernemend Reestdal kon het Recreatieschap Drenthe deze filmpjes, verhalen en geluidsfragmenten in handen krijgen.
Dit geldt ook voor de kaart Mysteries van het Reestdal. Deze is voor € 2,50 verkrijgbaar bij Kroko Multipunt in IJhorst. Op vertoon van ‘Voordeel met je Biebpas’ is de kaart hier gratis af te halen.
Via de site www.vakantieinhetreestdal.nl kan nu weer iedereen genieten van de bijzondere verhalen, legendes en mythes uit het Reestdal.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hilda Mulder van het Recreatieschap Drenthe, Telefoon 0521-593210.
Over de Reest liggen verschillende vonders, oude bruggetjes, die er voor zorgden dat mensen van beide zijden van de Reest, in vroeger tijden contact met elkaar konden hebben. Eén van die vonders draagt de merkwaardige naam Jodenvonder. Er is veel gespeculeerd over hoe die naam zou zijn ontstaan. Eigenlijk weet niemand er het fijne van. Maar ik kan jullie er meer van vertellen:
Ik neem jullie mee een stuk terug in de tijd. Het is het jaar 1900 (?). Het is herfst en in Zuidwolde, het dorp hier net aan de andere kant van het riviertje de Reest, woont, in een klein, zeer armoedig, huisje de Joodse marskramer Abraham. Abraham, die in de volksmond gewoon Bram of Bram de Jood heet, is 27 jaar. Je hoeft geen medelijden met hem te hebben vanwege dat armoedige huisje; dat hebben zo veel mensen in die tijd en bovendien Bram is altijd onderweg en zelden thuis. Bram is een leuke jongeman om te zien; zwart krullend haar, bruine pretoogjes en een klein snorretje. Hij is een echte flierefluiter en leidt een reuze vrij leventje. Hij heeft kind noch kraai, maar net als veel andere mannen met zwervende beroepen heeft Bram hier en daar wel een vriendinnetje. Jullie kennen het gezegde wel: in ieder stadje een ander schatje. En zo is het dus met Bram ook het geval.
Met zijn mand op z'n rug kan Bram vanuit Zuidwolde alle kanten op om zijn koopwaar aan de man te brengen. Meestal trouwens brengt hij zijn garen, borstels, band, knopen, elastiek en spelden aan de vrouw. Bram is een graag geziene gast op de vaak afgelegen boerderijen en menige boerenvrouw in die tijd zit verlangend naar Bram uit te kijken; niet alleen vanwege zijn koopwaar, maar vooral vanwege de broodnodige afleiding die zijn bezoek geeft aan het meestal wel saaie boerenleven van die tijd. Bram heeft altijd wel spannende verhalen en alle nieuwtjes en roddels uit de verre omtrek worden door Bram in geuren en kleuren verteld en iedereen smult daar van.
Deze keer maakt Bram een tocht van Zuidwolde via Linde en Nolde en over de Reest naar de buurtschap Den Oosterhuis. Vandaar wil hij vandaag nog naar Dedemsvaart zien te komen. In Dedemsvaart woont n.l. de mooie Hillechie en daar wil hij graag de nacht doorbrengen.
In de buurtschap Nolde komt Bram na lange tijd weer eens bij de boerderij van boer Drogt . Hij wordt door Jentie, de boerin, direct binnen gelaten in de warme keuken. Jentie voorziet Bram van koffie, Bram stopt z'n pijpje en zit al gauw op z'n praatstoel. Alle gebeurtenissen uit de buurt worden onder de loep genomen. Hij vertelt dat hij gehoord heeft dat Marrechien van Derk Jan en Martje Botter uit Fluitenberg van huis was weggelopen en naar Coevorden was gegaan om daar één van de malle Babbe's te worden. U weet wel van het liedje: Malle Babbe is rond, malle Babbe is blond. Ja, ja, ze viel wel in de smaak bij de soldaten en de heren van Coevorden en omgeving. Toen Bram kortgeleden in Coevorden was kwam hij haar toevallig ook nog tegen... Toen Derk Jan hoorde van het verderfelijk leven dat zijn dochter leidde ging hij hoogstpersoonlijk naar de rosse buurt van de garnizoensplaats om zijn dochter terug te halen. Nu zit ze weer thuis en wordt goed bewaakt door d'r va en moe. Boer Hendrik Drogt en z'n vrouw Jentie zitten met rode oortjes te luisteren naar de pikante verhalen die Bram voor ze opdist. Als Jentie ondertussen de aardappels heeft geschild nodigt ze Bram maar meteen uit om mee te eten. Bram denkt nog eventjes: "Als er maar geen varkensvlees op het menu staat." ja, je bent Jood of je bent het niet, maar hij stapt zonder problemen over zijn bezwaren heen en schuift nog wat dichter naar de warme kachel. Vandaag dan maar niet kosher.... Hutspot met klapstuk wordt het en Bram laat het zich goed smaken.
Na het eten steekt hij nog eens de brand in z'n pijpje en blijft nog een poosje praten met Hendrik en Jentie. Er wordt nog even flink geroddeld over wat buurtgenoten en het is zo gezellig dat Bram helemaal geen zin heeft om de gure novemberkou weer in te gaan. Hendrik blijkt nog een fles jenever te hebben en schenkt voor Bram en zichzelf een borreltje in. Bram wordt er soezerig van, vooral na nog een borreltje en nog één... Jentie zegt dat hij vannacht best in de schuur kan slapen en Bram heeft al bijna "Ja" gezegd als hij plotseling aan de mooie Hillechie uit Dedemsvaart moet denken. " Nee," zegt hij, " ik moet echt gaan. Ik kom nog wel `s weer." Hij staat wankelend op, bedankt Hendrik en Jentie voor de genoten gastvrijheid, zegt: "Ajuus" en strompelt de deur uit.
Hij steekt z'n pijpje op en houdt dat vlak onder z'n neus, want wat is het koud buiten, en het wordt al een beetje duister ook. Snel opschieten dan maar. Zwaaiend en struikelend volgt hij het zandpad naar de Reest. Het is intussen echt noodweer geworden. De regen striemt hem in het gezicht en de storm blaast hem bijna omver. Dan bereikt hij het vonder over de Reest. Het bruggetje is niet echt in goede staat, maar Bram maakt zich geen zorgen; hij kent de zwakke plekken als geen ander. Hij stapt op de door de regen spekglad geworden planken van het vonder en jullie raden het al hij glijdt uit en valt in het woest kolkende water van de Reest. Door het ijzige water is hij meteen ontnuchterd en hij roept: " Help!" Maar helaas, niemand hoort hem in dit afgelegen gebied. De mand op zijn rug trekt hem al snel naar beneden en Bram verdrinkt zonder dat iemand er ook maar iets van merkt.
Voorlopig mist niemand de Joodse marskramer; het leven gaat gewoon z'n gang. Pas weken later wordt zijn mand gevonden, een eind stroomafwaarts en dan begrijpt men wat er gebeurd moet zijn. Als het ongeluk bekend wordt, wordt in veel huizen om hem getreurd. Deze trieste gebeurtenis is er dus de reden van dat het vonder over de Reest tot vandaag de dag Jodenvonder heet.
Bram de Jood is inmiddels vergeten en zijn mand is vergaan; het enige dat nog aan Bram doet denken zijn een paar stukjes van zijn onafscheidelijke pijpje; enige tijd na het ongeluk gevonden in het Reestdal, hier precies achter. Kijk, hier heb ik ze...
Route
Het Jodenvonder: u rijdt via Balkbrug naar Den Kaat richting Zuidwolde. Voorbij Den Kaat buigt de weg naar links; u gaat hier bij de knipperlichten rechtdoor en steekt de autoweg over. U rijdt richting Den Oosterhuis (in scherpe bocht Den Oosterhuis gaat u linksaf richting De Kruidenhoeve. Hierachter, richting Reest, vindt u Het Jodenvonder.