De tuinen zijn privé – gesloten voor bezoekers.
Lees hieronder de historie van de tuinen, die is opgebouwd door de vorige eigenaren.
WAT ZIJN DE TUINEN NIET?
Als u denkt aan een kruidentuin, dan zal bij u misschien het beeld opkomen van een middeleeuwse kloostertuin: een symmetrisch ingedeelde tuin met door buxushaagjes omgeven vakken. Veel kruidentuinen zijn nog steeds zo ingericht; de kruiden staan per kwaal in vakken en de bezoeker heeft overzicht.
WAT ZIJN DE TUINEN WEL?
Hier is echter bewust gekozen voor een andere opzet, namelijk voor geïntegreerde (kruiden)tuinen met veel afwisseling en kijkplezier.
Hier staan veel kruidenplanten tussen “gewone” tuinplanten. Getracht is om er mooie siertuinen van te maken.
Het zal u beslist opvallen dat heel veel gangbare tuinplanten genees-, keuken-, verf-, bijen- of vlinderplanten blijken te zijn. Veel van deze planten zult u misschien in uw eigen tuin hebben staan, zonder dat u van hun “meerwaarde” op de hoogte was.
Uniek in Nederland is de grote verzameling “Bach (bloesemtherapie)” planten die verspreid door de tuinen en voorzien van een naambordje te vinden zijn. De Engelse arts Edward Bach heeft in de vorige eeuw ontdekt dat er van veel bloesems/bloemen tincturen gemaakt konden worden om mensen te helpen beter met hun uit balans geraakte emoties om te gaan. Zo kunnen emoties als angsten, bitterheid of jaloezie op een eenvoudige manier behandeld worden. Voor bezoekers is er een plattegrond beschikbaar waarop de groeiplaats van deze planten in de tuinen staat vermeld. Er is ook een eenvoudig boekje over Bachplanten beschikbaar om tijdens de wandeling te raadplegen.
Elk jaar zijn er enkele plekken beschikbaar voor stagiaires, die kruiden- of Bachplanten anders dan van een plaatje willen leren kennen.
DIVERSE TUINEN
In de loop der jaren zijn de tuinen uitgebreid met, onder andere, een kruidenpad, een geurlaantje en een heksentuin. In de heksentuin vindt u vooral (giftige) heksenkruiden, maar ook afweerplanten tegen heksen en duivels.
Er zijn kleurige borders, een bijen- en vlindertuin met een bijenstal. Er is een boomgaard, voedselbosje, kruidentuin, wilde bloemenpad, disteltuin en een bijzonder kruidenpad dat doorloopt tot aan de poel.
De achtkantige bank rond de imposante oude kastanjeboom is in 2013 vervangen met behulp van leerlingen van de Groene Welle uit Hardenberg. Verder omvatte dit leerproject het ophogen en opnieuw bestraten van het pleintje rondom de boom.