SpeurNeuzenPad

SpeurNeuzenPad0009

Kinderen kunnen onder de hoede van ouders of begeleiders de gewone route door de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin een boekje met opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd. Op deze manier doen zij allerlei ontdekkingen over de natuur. Bijdrage tot de tuinen voor volwassenen: € 5.00, kinderen van 4 tot 12 jaar € 2.00, inclusief SpeurNeuzenPad. (Natuurontdekpad voor kinderen)

331166d(ontwikkeld in samenwerking met Greet Caminada, psycholoog/pedagoog)

Kinderen spelen graag buiten; dat blijkt uit verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar hun favoriete bezigheden.

Helaas worden de mogelijkheden voor veilig buitenspel steeds beperkter. De verkeersdruk neemt toe en de ruimten die vroeger overbleven voor het kinderspel, worden nu bebouwd of in beslag genomen door geparkeerde auto’s. Sociaal komt het leefklimaat op straat ook steeds meer onder druk te staan. Ouders vinden het terecht vaak te onveilig om hun kinderen alleen naar buiten te laten gaan en brengen ze met de auto naar school of vrijetijdsbesteding. Onderzoekster Lia Karsten sprak in dit verband over “de achterbankgeneratie”.

Thuis brengen kinderen steeds meer tijd door achter de PC, tablet, mobieltje of voor de TV.

Dat betekent nogal wat voor de ontwikkelingskansen voor de huidige jeugd. Veel kinderen zijn nauwelijks nog in de gelegenheid om spontaan in contact te komen met leeftijdgenootjes. Ze bewegen minder en ze leren allerlei natuurverschijnselen niet meer kennen. Met alle negatieve gevolgen voor hun ontwikkeling.

Publicaties over deze ervaringsarmoede voor kinderen bereikten ook Anneke en Willem Smits van De Kruidenhoeve in Balkbrug. Zij besloten om een deel van de giften die zij ontvangen hadden te bestemmen voor een natuur-ontdekpad voor kinderen. De tuinen lenen zich hiervoor uitstekend, omdat er van alles te ontdekken is aan bloemen, planten, groenten, struiken, bomen en dieren. De tuinen kennen niveauverschillen en er is een poel; al met al een ideale omgeving om veelzijdige natuurervaringen op te doen.

Het pad heeft de naam “SpeurNeuzenPad” gekregen en is bestemd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De kinderen gaan onderbegeleiding van een volwassene (zoals ouder, oma en opa) de normale wandeling in de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin de voorwerpen die ze bij hun onderzoekjes nodig hebben. In de tas zitten onder meer twee boekjes met opdrachten; een versie voor jonge kinderen, die wordt voorgelezen door de begeleider en een versie voor de oudere kinderen. Bij ieder paaltje met een nummer en een (speur)neus erop geschilderd kan het kind een opdracht uitvoeren. Bij de opdrachten zijn de kinderen zelf actief bezig en worden zoveel mogelijk alle zintuigen aangesproken.

Een mooie gelegenheid voor kinderen, ook die van “de achterbankgeneratie”, om de natuur wat beter te leren kennen.

N.B.  Tijdens de Open Tuinendag is er geen SpeurNeuzenPad mogelijk

logo-ictatwork-800